Press

Article published by Klassiek Centraal

3de Internationale Klarinetwedstrijd te Gent


Op 7 april was eindelijk het zover: 78 kandidaten van over de hele wereld waren afgereisd naar Gent voor de start van de 3e Internationale Klarinetwedstijd. Met een indrukwekkende jury en een mooie prijzenpot beloofde het een waar spektakel te worden.


Het prachtige Gent, badend in het zonlicht, was het decor voor een overdonderende week met de rising stars en meesters van de klarinet. Zo waren onder meer Andrew Marriner (London Symphony Orchestra), Calogero Palermo (Koninklijk Concertgebouworkest), Luis Rossi en Jean-Luc Votano (Orchestre Philharmonique Royal de Liège) te gast. De stad werd getrakteerd op 3 wedstrijdrondes, masterclasses, 2 concerten met koor, dans en wereldcreaties, en een bloedstollende finale vakkundig gepresenteerd door Vincent Verelst. Voor het publiek was het volop genieten in de fabelachtige binnenstad - men zou haast vergeten dat de kandidaten ondertussen een loodzwaar parcours aan het afleggen waren!


Na een week waren er nog 12 kandidaten in de race voor de titel. Opvallend was de grote vertegenwoordiging van wat lijkt op een 'Russische Klarinetschool'. Jurylid Evgeny Petrov (Professor aan het Conservatorium van Moskou) was verbaasd over het gebrek aan Franse halve-finalisten, maar ook aangenaam verrast door het feit dat er maar liefst 5(!) Russische klarinettisten het podium op mochten.


Ondanks de grote spanning vonden sommige kandidaten toch een moment om even uit te blazen. Martins Circenis uit Riga en Sergey Eletskiy uit Moskou sprongen na het spelen van de derde ronde nog snel op de trein naar Brugge om aan sightseeing te doen. Diezelfde avond keerden zij terug voor de aankondiging van de 6 finalisten: voor Martins zat het erop, maar Sergey stond de volgende dag al een repetitie met Brussels Philharmonic en dirigent Antonio Saiote in Flagey te wachten – op naar de grote finale!


Backstage was het niet minder spannend, en een toegewijd team van vrijwilligers leefde ontzettend mee met de kandidaten. Voor Jo Noreille, woordkunstenaar uit Menen en directeur van de Academie Muziek & Woord, was het al de derde keer bij de wedstrijd: “Ik ontmoet graag mensen van over de hele wereld, en ik wil alles gehoord en gezien hebben. Door deze wedstrijd heb ik van de klarinet leren houden en begrijp nu waarom klarinettisten ‘de strijkers van de blaasinstrumenten’ worden genoemd. Zo een rijkdom van het coloriet! Sowieso ben ik altijd op zoek naar het verhaal achter het muziekwerk. Als je in de gang zit, zie je niets, en je focust automatisch op de klank. Als iemand uitzonderlijk speelt, stop je met je bezigheden, en ben je helemaal mee. Gedrevenheid van jonge mensen fascineert mij. Ik vind het bijzonder hoe zij van de andere kant van de wereld komen, en wat hen ertoe brengt aan de wedstrijd deel te nemen."


Gedreven en uitzonderlijke spelers waren de 6 finalisten zeker: op 17 en 18 april vond de finale plaats en het niveau was volgens juryvoorzitter Gunther Broucke weergaloos en ‘hartverwarmend hoog’. Begeleid door het Ciurlionis String Quartet en Brussels Philharmonic, werd alles uit de kast gehaald door Sergey Eletskiy (1e prijs – 25 jaar, RU), Nikita Liutikov (2 e prijs – 24 jaar, RU), Valentin Uryupin (3 e prijs – 29 jaar, RU), Aron Chiesa (4 e prijs – 18 jaar, IT), Sven Van De Voorde (5 e prijs – 27 jaar, BE) en Sangyoon Kim (6 e prijs – 27 jaar, KR). Stuk voor stuk fantastische klarinettisten, en de meningen van het publiek waren dan ook verdeeld. Op zaterdag stonden na afloop de dames en heren van de Russische delegatie al druk te discussiëren wie zij de beste vonden. Voor de Russische Consul-generaal Alexander Petrachkov, die samen met zijn vrouw af was gekomen uit Antwerpen, was de Belgische Sven de favoriet.


Gelukkig kon de 13-koppige jury het wel eens worden, en na twee intensieve weken mocht Sergey Eletskiy de hoofdprijs in ontvangst nemen. Het Nieuwsblad sprak met de hem vlak na de bekendmaking: "De vraag hoe hij zich nu voelde [..] beantwoordde de winnaar Sergey Eletskiy door ons zijn trillende handen te tonen. De jonge Rus won reeds eerder verschillende prijzen op internationale wedstrijden, maar hij was danig onder de indruk van deze overwinning. 'Het niveau van deze wedstrijd is echt ontzettend hoog. Kijk alleen al naar de samenstelling van deze omvangrijke jury. Het zijn stuk voor stuk grote namen uit de klarinetwereld. Al deze prominenten samen kozen mij als winnaar, en daar ben ik ongelofelijk fier op.'”.


Eddy Vanoosthuyse, Artistiek directeur van de wedstrijd en klarinetsolo van Brussels Philharmonic, blikt met trots terug: “Het een spannende 12 daagse geworden met vele, o zo mooie momenten. Geen tegenvallers, een prachtige jury, schitterende kandidaten, veel volk op de concerten…”.


Missie geslaagd: Gent is in 2015 werkelijk de internationale hoofdstad van de klarinet geworden! We kijken alvast uit naar de volgende editie in april 2017.

http://www.klassiek-centraal.be/?q=recensie/3de-internationale-klarinetwedstrijd-te-gent

Article published by the newspaper Het Nieuwsblad

BELGISCHE FINALIST SVEN VAN DE VOORDE VEROVERT VIJFDE PLAATS


Derde Internationale Klarinetwedstrijd Gent sluit af met Russisch erepodium


Twee weken geleden stonden maar liefst 130 kandidaten aan de startmeet van de Derde Internationale Klarinetwedstrijd Gent. Drie meedogenloze ronden later bleven zes finalisten over in concertzaal Miry van het Conservatorium, waaronder de Belg Sven Van De Voorde. Na 2 finaleavonden werd zaterdagnacht op het podium een gigantisch lange tafel klaargezet voor de jury. De jonge Rus Sergey Eletskiy bleek de grote winnaar te zijn. En ook de rest van de podiumplaatsen kleurde Russisch. Nikita Liutikov en Valentin Uryupin veroverden de tweede en derde plaats. Onze landgenoot werd knap vijfde.
19/04/2015 om 10:32 door An Rosiers, foto's Steven Hendrix

De vraag hoe hij zich nu voelde, net na het bekendmaken van de uitslag, beantwoordde de winnaar Sergey Eletskiy door ons zijn trillende handen te tonen. De jonge Rus won reeds eerder verschillende prijzen op internationale wedstrijden, maar hij was danig onder de indruk van deze overwinning. 'Het niveau van deze wedstrijd is echt ontzettend hoog. Kijk alleen al naar de samenstelling van deze omvangrijke jury. Het zijn stuk voor stuk grote namen uit de klarinetwereld. Al deze prominenten samen kozen mij als winnaar, en daar ben ik ongelofelijk vereerd over.'


‘Het is voor ons inderdaad een belangrijk punt om een hoogstaande jury samen te stellen,’ bevestigde bezieler en artistiek directeur van de wedstrijd Eddy Vanoosthuyse. 'We werken daar bewust zeer hard aan. Volgende keer moeten we ook echt vrouwelijke juryleden kunnen opnemen. Deze klarinetwedstrijd blijft wat betreft niveau én aantal deelnemers in stijgende lijn gaan.' De Internationale klarinetwedstrijd Gent ambieert dan ook echt de 'Elisabethwedstrijd' voor de klarinet te worden. Tijdens de finale werden de kandidaten trouwens begeleid door het Ciurlionis String Quartet en Brussels Philharmonic, onder leiding van Antonio Saioté. Over het volledig Russische erepodium zei Eddy Vanoosthuyse dat dit echt opmerkelijk en uniek is. Maar hij was ook bijzonder blij met de knappe prestatie van Sven Van De Voorde, voormalig student van het Gentse Conservatorium.

De volgende editie van de Internationale Klarinetwedstrijd Gent is gepland in 2017, maar volgend jaar is er reeds een editie voor jonge klarinettisten tot 18 jaar.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blshe_01637070